Oleje roślinne

MBF Group SA oferuje wysokiej jakości oleje roślinne, w tym olej rzepakowy rafinowany i nierafinowany oraz olej słonecznikowy rafinowany i nierafinowany. Oleje pochodzą z Polski, Białorusi i Ukrainy, gdzie spółka posiada rozbudowaną sieć kontaktów i współpracuje z doświadczonymi dostawcami.

  • olej rzepakowy rafinowany
  • olej rzepakowy nierafinowany (120 ppm i więcej)
  • olej słonecznikowy rafinowany
  • olej słonecznikowy nierafinowany
  • olej sojowy rafinowany
  • olej sojowy nierafinowany

MBF Group SA posiada udokumentowane dostawy olejów do podmiotów w Polsce, Niemczech, Francji i na Słowację. Firma oferuje atrakcyjne ceny i elastyczne warunki współpracy. Konkretne zalety naszej oferty można sformułować następująco:

  • Wysoka jakość olejów pochodzących z Białorusi i Ukrainy
  • Bogaty wybór olejów, w tym olej rzepakowy i słonecznikowy w wersji rafinowanej i nierafinowanej
  • Doświadczenie w zakupach olejów na rynkach wschodnich
  • Udokumentowane dostawy do podmiotów w Polsce, Niemczech, Francji i na Słowację
  • Atrakcyjne ceny i elastyczne warunki współpracy

 


W naszym portfolio mamy zrealizowane dostawy oleju rzepakowego rafinowanego i nierafinowanego do podmiotów w Polsce i Europie. Dla kontrahenta z Polski sprzedaliśmy 600 MT oleju rzepakowego nierafinowanego o zawartości fosforu 120ppm. Kilka tygodni później rozpoczęliśmy realizację dostaw oleju rzepakowego spożywczego do Francji. W międzyczasie na użytek produkcji biodiesla przeprowadziliśmy dostawę oleju rafinowanego na Słowację.

Oferujemy i organizujemy dostawy cysternami samochodowymi, wagonami kolejowymi, a w przypadku bardzo dużych zamówień – statkami. Rozliczenia dokonujemy w formie zaliczek, płatności przy załadunku, po inspekcji lub korzystając z dokumentowej i nieodwołalnej akredytywcy (DLC).

Oleje rzepakowe:

  • Rafinowany:
    • Olej o jasnożółtej barwie i neutralnym smaku.
    • Wysoki punkt dymienia, idealny do smażenia i pieczenia.
    • Bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę E.
  • Nierafinowany:
    • Olej o ciemnobrązowej barwie i charakterystycznym, orzechowym smaku.
    • Należy go używać na zimno, do sałatek, sosów i dressingów.
    • Zawiera więcej antyoksydantów i innych składników odżywczSych niż olej rafinowany.

Oleje słonecznikowe:

  • Rafinowany:
    • Olej o jasnozłotej barwie i neutralnym smaku.
    • Wysoki punkt dymienia, idealny do smażenia i pieczenia.
    • Bogaty w witaminę E.
  • Nierafinowany:
    • Olej o ciemnożółtej barwie i delikatnym, słonecznikowym smaku.
    • Należy go używać na zimno, do sałatek, sosów i dressingów.
    • Zawiera więcej fitosteroli i innych składników odżywczych niż olej rafinowany.

Olej rzepakowy to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Usprawnia funkcjonowanie mózgu, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, zwiększa zasoby energetyczne. Obniża także ryzyko cukrzycy, sprzyja utracie masy ciała i poprawia wygląd skóry. Właściwości zdrowotne oleju rzepakowego są jego dużą zaletą. Zawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowej budowy błon komórkowych.

Redukuje on poziom cholesterolu, wzmacnia system immunologiczny oraz usprawnia układ nerwowy. Substancje zawarte w oleju rzepakowym poprawiają krążenie krwi i przeciwdziałają chorobom serca. Jedną ze skutecznych metod walki z niewydolnością żylną jest wprowadzenie do diety nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA, ALA, DHA). Wykazują one działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe (źródło).

Olej Zawartość tłuszczu
nasyconego
Zawartość tłuszczów
nienasyconych
Smak
Olej sojowy 15% 75% Neutralny
Olej rzepakowy 7% 93% Lekko orzechowy
Oliwa z oliwek 14% 77% Owocowy
Olej słonecznikowy 11% 89% Lekko słonecznikowy

W skład oleju słonecznikowego wchodzą takie kwasy jak: palmitynowy, stearynowy, oleinowy oraz linolowy. Dodatkowo można w nim znaleźć lecytynę, karotenoidy, woski oraz tokoferole. Fitosterole to substancje pochodzenia roślinnego wpływające na metabolizm tłuszczów w organizmie. Obniżają poziom cholesterolu we krwi obwodowej oraz, regularnie dostarczane w diecie, zmniejszają ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Tłuszcz słonecznikowy korzystnie wpływa na odporność organizmu, zapobiega szkodliwemu wpływowi wolnych rodników, wspiera walkę z łuszczycą, przeciwdziała nowotworom oraz poprawia jakość nasienia (źródło).